Followers

Monday, April 23, 2012

melayu oh melayu

assalamualaikum
salam isnin =)

hari nie nak share sikit pasal "melayu oh melayu"
masyarakat kite sekarang memang laen, bukan jenis nak menolong, bukan jenis nak meringankan. ada dorang kesah kamu nak bayar hutang sekeliling kamu ngan ape? ish3..
dorang anak orang kaya memang la tak fikir bab-bab nak bayar itu ini, semua parent tanggung. laen la orang senasib saye, bayar pape sendiri. ='( sedih tau. 

kadang-kadang terfikir bangsa laen boleh je membantu, bangsa kita?? ade ker?
contohnye la time g beli-beli kat pasar ngan parent, nak beli satu barang nie then ttbe barang kat kedai apex tu abis. apex tu cakap "amoi aa u beli kat kedai kawan saye la kat tepi tu mungkin kedai die ade lagi stock, harge pon x lari banyak maa, biase la orang meniage"
seeeee~~ bertapa dorang saling membantu??
tak berkire lansung!!

melayu? jangan kate orang tak kenal, kawan pon boleh 'tikam dari belakang' ermm xpasti la penggunaan peribahasa nie. hehehe. btol kot~~
contohnye kamu meniage dapat barang dari supplier RM35(item) + RM6.50(postage) = RM41.50 kan-kan
then sorang makcik nie jual harga total RM43/RM42, so untung si makcik nie RM1.50/RM0.50. ohhh mahal ker???

adakah maksik nie malampau sangat?? boleh pulak si melayu nie 'u allz mahal la kat makcik tu.. u allz beli la kat orang laen dapat murah'
euuuwww~~~ 
bertapa menyampahnye aku dengar!
seeeeee~~ jangan ingat kawan akan tolong kawan macam apex di atas yer? hehehe

ape pon nabi dah cakap 9/10 rezeki adalah dari meniage =)
so teruskan la sape-sape nak meniage, anggap la semuanie....
cooobaaannn!



p/s : untuk si melayu yang perangai macam tu sile la jangan cakap depan2 orang yang meniage. bertapa kecik dan hine nye orang tu rase.



5 comments:

  1. memang ada melayu yang suka menjatuhkan. tak sayang bangsa sendiri .

    ReplyDelete
  2. biase lah manusia.. mcm biase.. kena la bersabar ye ct.. dugaan nak meniaga nie. gudluck pasni ye.

    ReplyDelete
  3. huhu . xtahu adat niaga maybe =)

    ReplyDelete
  4. saya sangat sokong! Lagi geram bila kita bg harga then orang cakap "mahalnya.., kat kedai 'si polan-si polan' baru rm bla2.."

    People should use common sense.

    ReplyDelete